BoomBar verlaagt de ecologische voetafdruk van festivals met een radicaal innovatief barsysteem

BoomBar is een duurzame, mobiele en modulaire bar die gebruikt wordt op festivals en evenementen. De BoomBar geeft een radicaal andere invulling aan drankvoorziening op festivals, ten goede van het klimaat. Het initiatief groeide in de schoot van het Boomtown festival, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de Gentse Feesten, maar is ondertussen op eigen benen gaan staan.

BoomBar is het levende bewijs dat ook in de evenementensector ecologie en economie hand in hand kunnen gaan.

 

De organisatie achter Boomtown festival, evr-Architecten en Totaal – Duurzame Communicatie werkten een eerste protoype uit met de hulp van Hogeschool Gent en KU Leuven Technologiecampus Gent. De eerste BoomBar werd bijzonder positief onthaald. Van MIP (Milieu- en Energietechnologie Innovatie

Platform) kregen de partners steun voor een valorisatiestudie, waarin een eigen business- en marketingmodel werd ontwikkeld, dat BoomBar moet toelaten om financieel zelfstandig te worden.

 

De BoomBar is zo duurzaam mogelijk op alle vlakken:

De BoomBar is mobiel: ze is gebouwd op een aanhangwagen van 6 meter lang en

2,4 meter breed.

De BoomBar is modulair: op de werkvloer staan twaalf modules van telkens 1 m breed, die makkelijk verplaatst kunnen worden.

De BoomBar serveert kraanwater: door transport van water te vermijden wordt de voetafdruk van festivals drastisch verlaagd.

De BoomBar schenkt alles op tap: frisdranken worden in een post-mix installatie ter plekke gemengd met kraanwater.

De BoomBar is verpakkingsarm: dranken worden maximaal van de tap geserveerd, in herbruikbare bekers.

De BoomBar is energie-efficient: omdat er verpakkingsarm gewerkt wordt zijn amper frigo’s nodig, en kan je de boombar op één standaard stopcontact aansluiten.

De BoomBar recupereert warmte: de restwarmte van de koeling van de tap-installatie wordt gebruikt om het afwaswater voor de herbruikbare bekers op te warmen.

De BoomBar is festivalproof: ze is licht, maar toch stevig en robuust.

Indiener vertegenwoordigt Bedrijfsleven
Organisatie indiener BoomBar
Over welke thema's gaat het engagement
  • Goederentransport
  • Afval
  • Koeling
  • Cultuur
Verwacht resultaat Door de uitrol van het BoomBar-concept de ecologische voetafdruk van festivals beduidend verminderen.
Meer informatie pdf bestandBoomBar_klimaatengagement.pdf (983 kB)
Randvoorwaarden en/of knelpunten